Hetty Kleinloog - Speelveld van de dood

   

Hetty Kleinloog  is scenario – en toneelschrijver, tekstdichter, dramadocent, regisseur én docent aan de Schrijversacademie. Binnenkort lanceert ze het boek Speelveld van de dood uitgebracht, het vierde deel in haar succesvolle en spannende detectiveserie Kauffmann & Kauffmann. Benieuwd waar ze de inspiratie voor dit veelbelovende verhaal vandaan heeft gehaald? Lees het hier!

‘Hoe kom jij op die ideeën?’ Ik vind dat de lastigste vraag die iemand mij kan stellen.

Een idee is als een vlinder die op je schouder gaat zitten. Als je niet heel goed oplet, merk je hem niet eens op. Als je hem niet met ingehouden adem observeert, vliegt hij weg. Denk niet dat hij zo mooi is, dat je hem onmogelijk kan vergeten. Je hoeft maar één keer door een hond gebeten, een kat gekrabd of een mug gestoken te zijn, of de vlinder is richting vergetelheid gefladderd.

Wees zuinig met ideeën, zo luidt mijn devies. Ze komen aanwaaien en als je ze niet als idee herkent, vliegen ze weer weg. De vlinder die op mijn schouder gaat zitten is altijd een idee, dat voortkomt uit een inzicht.

Zo is het zaadje voor Speelveld van de dood, mijn nieuwste thriller, lang geleden gelegd, in de jaren dat mij de wacht was aangezegd voor een serie waar ik met ziel en zaligheid aan had gewerkt, en aan de jaren daarna. Ik raakte in diepe rouw toen ik na negen jaar in het kernteam van Spangas te hebben gezeten de mededeling kreeg dat ik een nieuw contract kon vergeten omdat ik inmiddels ‘in jaren te ver afstond van de doelgroep’. Met andere woorden: ik was te oud. Een gebroken hart en een diepe, maandenlange dip was het gevolg.

Het team van Goede tijden, slechte tijden nam mij liefdevol in hun midden op, maar het was het toch niet helemaal. Ik werd maar niet happy. En toen begon ik romans te schrijven. In de maand dat ik 60 werd, debuteerde ik met Volle bloei. Daarna volgde nog een deel van de Volle-trilogie, Volle kracht, toen schreef ik een novelle, vervolgens thrillers, en afgelopen zomer, in de maand dat ik 66 werd, was ik 7 boeken verder.

Een inzicht gevend besef drong in volle omvang tot me door toen ik de VN Detective & Thrillergids Publieksprijs voor Nachtwerk in ontvangst mocht nemen: Pas achteraf kun je zeggen of een gebeurtenis jouw ongeluk of jouw geluk is. Op de lange termijn kan het grootste verdriet het grootste geluk blijken te zijn.

Winst of verlies, de scheidslijn is dun en zo zwart-wit is het allemaal niet. En zo werd dankzij dit inzicht ‘winst – verlies’ het thema voor mijn thriller Speelveld van de dood. Ik koppelde het thema aan sport en formuleerde vervolgens voor de twee hoofdpersonages de volgende premisses:

Voor Lisa: ‘Verlies leidt tot winst.’

Voor Kat: ‘Winst leidt tot verlies.’

Alle verhaallijnen van de thriller heb ik verweven met het thema: gokmaffia, matchfixing, moord en fraude, (vrouwen)voetbal, een kinderwens, noem maar op. Volgens mij krijgt daarmee een plotgericht verhaal diepte. Het begint met een vlinder die op je schouder gaat zitten. Of beter gezegd: een mot die op je schouder gaat zitten en een vlinder blijkt te zijn. Als je maar goed oplet.

Speelveld van de dood ligt vanaf 9 september 2024 in de winkel.


Deel deze blog: