Schrijversacademiestudent Jakim Kravanja scoort bij de Harland Awards!

Sinds jaar en dag is de Harland Awards dé schrijfwedstrijd voor korte fantasy-, sciencefiction- en horrorverhalen.

[caption id="attachment_13714" align="alignright" width="300"] Foto door Aafke Holwerda[/caption]

Al sinds 1976 bestaat dit instituut, onder verschillende namen: de King Kong Award, de Millenniumprijs, de Paul Harland Prijs en sinds 2015 de Harland Awards. Schrijversacademie docent Martijn Lindeboom is sinds 2010 betrokken bij de organisatie, oorspronkelijk als voorselecteur, maar sinds 2011 veelvuldig organisator en vanaf 2020 als schrijfwedstrijdencoördinator van Hebban.nl, waar de schrijfwedstrijd sindsdien ondergebracht is.

Hij moedigt zijn studenten, die het vak Fantasy en sciencefiction schrijven’ bij de Schrijversacademie volgen altijd aan om mee te doen. Dit jaar waren er maar liefst twee studenten die tot de shortlist van 15 verhalen doordrongen die door de finalejury gelezen worden. Gea de Boer-Besselink werd 14e en Jakim Kravanja werd zelfs 3e! (klik hier voor de uitslag). Een podiumplaats dus én zijn verhaal werd gepubliceerd in het e-boek met de vijf beste verhalen van deze editie: klik hier voor de e-bundel (gratis te downloaden door Hebban leden).

Jakim vertelt over de schrijfwedstrijd: “Als fantasy- en sciencefictionschrijver bestaat er voor mij geen belangrijkere schrijfwedstrijd in het speculatieve genre dan de Harland Awards, of Harland Prijs, zoals het gaat heten. Waarom doe ik dan niet elk jaar mee? Nou, je hebt toch echt een idee nodig wat tegelijkertijd lang genoeg is om een begin, midden en einde te hebben, maar kort genoeg blijft om binnen 7.500 tot een conclusie te komen. Over mijn inzending hoefde ik niet lang na te denken. Het verhaal over een Magere Hein, die een hekel heeft aan het zinloze werk dat hij in het hiernamaals doet, had ik al lang. Zo'n bijzonder idee is het ook niet, maar met de juiste setting en personages geef je snel je eigen draai aan een verhaal. Dat is een beetje mijn manier van schrijven. Ik probeer tropen in mijn voordeel te gebruiken door ze te combineren met mythologie, een onduidelijk verschil tussen de helden en schurken en een vleugje humor. Er zit altijd wel een komische ondertoon in mijn verhalen, zelfs als het om zware onderwerpen gaat. Volgens mij maakt dat mijn verhalen toegankelijker om te lezen? Ben ik daardoor een van de runner-ups geworden bij de laatste Harland Awards? Ik weet het niet. Iedereen interpreteert een verhaal op hun eigen manier. Een van de commentaren op mijn inzending, ‘Fulltime God Gezocht’, is dat het schrijfplezier ervan afspatte. Nogal ironisch, want het was een melancholisch proces voor mij. Dat zoiets verborgen kan blijven achter rare personages en een luchtige toon maakt schrijven zo bijzonder. Vooral bij fantasy- en sciencefictionverhalen. Je kunt ze lezen om even te verdwijnen in andere werelden, of om een boodschap te vinden, verborgen door de schrijver, of die je er zelf aan geeft. Dat wil ik als schrijver, iets geven. Leesplezier, ontsnapping, iets om over na te denken.”

De uitreiking van de Harland Awards vond dit jaar plaats tijdens de Middag van het Fantastische Boek in Bibliotheek Utrecht. Het was een geweldige show met een korte film, spectaculaire goochelaars, een CliFi panel en een voordracht door een futurist. Martijn en co-host Heidi van der Vloet presenteerden de Middag. Jakim werd als winnaar van de 3e prijs midden in het programma naar voren gehaald.

Jakim over de uitreiking: “De Middag van het Fantastische Boek was een bijzondere ervaring, een die ik bijna ben misgelopen. Ondanks dat ik drie uur van tevoren was vertrokken, kwam ik pas één minuut voor aanvang aan. Dat is het grote nadeel van in het zuiden wonen. Toch is het een kleine wereld. Dat bleek wel, want mijn leraar van de Schrijversacademie was niemand minder dan schrijver en medepresentator Martijn Lindeboom. Je kunt dus wel zeggen dat zijn lessen van de Fantasy en sciencefiction schrijven-module enorm leerzaam waren. Die lessen, en ook de basismodule die voorafgaan, zijn zeker de moeite waard. Zelfs voor ervaren schrijvers. De feedback is niet alleen van onschatbare waarde, maar je kunt er schrijfpatronen doorbreken waarvan je niet eens weet dat je ze hebt. Een echte aanrader. Net zoals het bezoek aan Bibliotheek Utrecht, waar de middag werd gehouden. Pak hun agenda erbij, want er zijn nog genoeg evenementen die je een goed excuus geven om deze historische locatie aan te doen. Het was ook een mooie plek om een prijs in ontvangst te mogen nemen. Niet als de grote winnaar, maar winnen is ook niet alles. Dat is ook een beetje de moraal van mijn verhaal. Bijna niemand van ons komt als grote winnaar uit het leven, maar we moeten allemaal de kans kunnen krijgen om eraan mee te doen. Om iets bij te dragen. Dat lukt je niet altijd, maar dat is het mooie aan de Harland Prijs. Je hebt elk jaar weer een nieuwe kans. Ga ervoor.”

Goed advies! De volgende deadline voor de Harland Prijs is 8 oktober, dus je hebt nog een half jaar om één of twee verhalen te schrijven en mee te doen!

Meer informatie over de schrijfwedstrijd

 

Martijn Lindeboom en Jakim Kravanja

 


Lees de vorige blog: Hoe begin je met schrijven?

Ga terug naar het overzicht van alle blogs


Deel deze blog: