Wat te doen met een briljant idee? 8 tips om er gelukkig van te worden

Door Jowi Schmitz

Stel je hebt een idee waar je al dagen, wat zeg ik, al jaren mee rondloopt. Het is een goed idee. Het is misschien wel briljant. Daarom wil je het niet delen, voor je het weet gaat iemand ermee vandoor en dan ligt die bestseller straks onder een andere naam in de winkel. Tot nu toe had je geen tijd om het uit te werken want er is altijd zoveel leven dat geleefd moet worden, dus vraag je je af: wat nu?

Tip 1: deel je idee toch. Deel je prille plantje. Doe het zorgvuldig. Grijp een vriend, zet een kop koffie voor zijn neus en hou het kort. Probeer je idee in een paar zinnen te vatten. Wees casual: ‘Goh, wat zou jij denken van een verhaal over een arme schrijfster met een briljant idee dat ze voor altijd voor zichzelf houdt?’ Of iets dergelijks – iets beters, uiteraard.

Het gaat erom, tip 2, dat je jezelf hardop hoort praten en dat je dan ontzettend goed luistert of die paar zinnen ook ‘vatten’ waar het je om gaat. Is dát wat je wilt vertellen? Word je er warm van, opgewonden zelfs? Krijgt jouw toehoorder ook rode oortjes? Dan zit je goed.

En dan; tip 3: geef jezelf vijf schrijfdagen. Vijf dagen waarin je vier uur per dag schrijft. Liefst alle dagen en alle uren achter elkaar, als het echt niet anders kan maak je er lange weekenden van Tip 4: leen een hond. In die periode schrijf je vier uur per dag en dat is alles wat je doet (tip 5). Dus niet ondertussen ook een feest voor je familie organiseren of de wereldproblemen oplossen. Schrijf, lees boeken, kijk films en loop met je hond (een kip mag ook).

Hoe je het schrijven aanpakt is vrij. Je mag van tevoren een strakke planning van je verhaal maken opdat je ongeveer weet wat je per dag gaat opschrijven. (Tip 6: laat de volzinnen nog even zitten, dat komt later wel; niet te streng zijn voor jezelf, je bent een idee aan het water geven.) Je mag ook lukraak beginnen te schrijven, met jouw geweldige idee in het achterhoofd. Dat laatste is lekker, want dan schrijf je gewoon achter je pen aan. Het gevaar is wel dat je na een paar dagen vastloopt en weer een andere blog nodig hebt met tips over Writersblock. Tip 7: lees die blog alvast, dan weet je wat je te doen staat mocht het zover komen.

Na vijf dagen ga je evalueren. Stel jezelf de vraag: Ben ik al ergens? Is er al het begin van een verhaal dat erom schreeuwt geschreven te worden? Was het schrijven fijn, bevredigend, frustrerend, maar toch de moeite waard? Hou je nog steeds van je idee? Ja?
Zet door.
Nee?
Laat. Het. Los. (da’s tip 8).
Niet elk idee hoeft een verhaal te worden, soms is het hebben van een idee al vrij geweldig. Als een geheim met jezelf. Koester het, misschien wel voor altijd en altijd en altijd.

 

Jowi Schmitz werkte sinds dag 1 voor de Schrijversacademie, ze ontwierp onder andere veel specialisaties. Soms geeft ze masterclasses; hou daarvoor de website in de gaten. Ook retraites behoren tot de mogelijkheden. Jowi won meerdere prijzen, haar boek Beste broers won bijvoorbeeld een Zilveren Griffel. Haar nieuwste boek, Kip op je kop (10+), ligt sinds kort in de winkels. 

 


Deel deze blog: