Wereldboekendag
In 1995 riep Unesco 23 april uit tot jaarlijkse Wereldboekendag. Het boek als beschermd erfgoed, in zijn voortbestaan bedreigd.
[caption id="attachment_13762" align="alignright" width="238"] Gemaakt door Ruud Pos[/caption]
Meer dan honderd landen sloten zich aan bij dit initiatief om het lezen van boeken te bevorderen en veilig te stellen.
Sindsdien is de concurrentie van het boek alleen maar toegenomen. We liggen massaal aan het infuus van streamingdiensten en onze smartphones. Vroeger lazen mensen in de trein een boek, tegenwoordig is vrijwel elke passagier in zijn schermpje verdiept. Achter het stuur luisteren we podcasts. De lengte van een tweet zou exemplarisch zijn voor het onvermogen om nog lange teksten te lezen.
Toch houdt het boek dapper stand. In Nederland verschijnen jaarlijks meer dan 20.000 nieuwe titels. Al worden niet al deze boeken even goed verkocht en gelezen, uitgeverijen zijn commerciële bedrijven die nog steeds winst maken. Vaak overigens met fictie waar menig literatuurwetenschapper de neus voor ophaalt. Dat lijkt me een onhoudbare houding voor wie zich bezighoudt met leesbevordering. Elk gelezen boek is er een.
Er is nog een ontwikkeling die mij tot optimisme over het boek stemt: het aantal mensen dat schrijft neemt toe. 1 miljoen Nederlanders koesteren de droom een roman te schrijven. Cultuurpessimisten zien dit als de dood in de pot. ‘Niemand leest meer, iedereen schrijft.’ Hoewel er vast aspirant schrijvers zijn die nauwelijks lezen, ontdek ik als schrijfdocent juist hoeveel liefde er bij studenten is voor het boek. Ik krijg eindeloos veel tips over romans die ik moet lezen. De miljoen mensen die schrijven zijn in de regel ook lezer. Tel daar de ‘gewone’ lezers bij op en het spook van ontlezing vervliegt.
Ik weet dus wel wat ik doe op 23 april. Ik vier het glorieuze voortbestaan van het boek met een bezoekje aan mijn boekhandel.
Carla de Jong is schrijver en docent van de nieuwe opleiding Zakelijk schrijven.
Lees hier meer over deze opleiding: Zakelijk Schrijven
Lees de vorige blog: Hoe ontwikkel je een personage?